The Factory – ett ekosystem av vad entreprenörer behöver

Publicerad 13 november 2018
Text: Sandra Ahlqvist

Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet framför innovationshubben The Factory. Foto: Annika Derwinger Falkuggla
Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet fram­för innovationshubben The Factory. Foto: Annika Derwinger Falkuggla
I samverkan med bolaget Wellstreet och Centria Fastigheter siktar Sollentuna kommun på att 2019 lansera en stimulerande miljö för innovation och entreprenörskap för såväl startuper som etablerade bolag.

Under 2019 kommer innovationshuben The Factory att lanseras i Sollentuna kommun. Läget är strategiskt placerat mellan Arlanda och Stockholm stad, och vid lanseringen kommer hubben att bli Nordens största innovationsmiljö.
– Det är ett spännande koncept med fokus på att bli en naturlig samlingspunkt för många av Sollentunas företagare såväl som en digitaliseringshubb för framtidens företag. Det är glädjande att Wellstreet har valt Sollentuna som plats för sin etablering och vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna kommun.
Enligt Mikael Wintzell, grundare och vd på Wellstreet, är detta en av många lösningar på problemet med Stockholms innerstadsfokus och ett sätt att hjälpa entreprenörer och bolag i stor skala, integrerat med verksamheter som finns innanför tullarna.
– The Factory kommer att erbjuda arbetsmiljöer med en framväxande infrastruktur av absolut toppklass i en kommun som omfamnar näringslivet och som tidigt förstått samhällets behov av olika boendeformer i anslutning till hög kvalitet och tillgänglighet i skola, vård och omsorg. Med The Factory som bas kan våra entreprenörer och övriga hyresgäster erbjudas och erbjuda en plattform för sann work-life balance, säger Mikael Wintzell.

Tror på ett inkluderande Stockholm
The Factory ska alltså bli den självklara miljön för innovation och entreprenörskap och med hela 1 500 angränsande höghuslägenheter i nya stadsdelen Södra Häggvik utformar Sollentuna ett samhälle i vilket man kan både bo, studera och jobba utan att behöva resa långt. Utöver Wellstreets egna verksamhet kommer det även att finnas plats för upp till 100 startupbolag, en digital skola, vc-bolag, medelstora techbolag, gym, barnområde, samt restaurang i huset.
– Vi tror på ett inkluderande Stockholm där hela regionen finns med för att växa det digitala entreprenörskapet. Det innebär dock inte att alla behöver verka i regionens absoluta nav. Därför breddar vi vår verksamhet med ett antal affärsområden i syfte att erbjuda en plattform innehållande ett ekosystem av allt en entreprenör behöver för att realisera sina drömmar, säger Mikael Wintzell.

Breddar med ett antal affärsområden
De affärsområden som omfattas av den nya satsningen inkluderar att investera i startups i tidiga skeden, hittills 42 bolag sedan starten och att göra investeringar på upp till 5 miljoner kronor per ticket på två nivåer, “Seed” för startups i idéstadie och “Growth” för bolag med nyligen lanserad produkt där det finns potential för optimering, skalbarhet och internationalisering, såväl som en tydlig väg till kassaflödespositivitet.
Satsningens andra ben innebär att göra större investeringar på 10-30 miljoner kronor per ticket tillsammans med en handfull familjekontor och entreprenörer, med fokus på etablerade bolag där det behövs kapital för att nå nya marknader eller för att fortsätta tillväxten på ett sunt sätt.
I tredje hand finns också målet att stötta i resan mot marknadslansering och global tillväxt. Satsningen drivs av ett 40-tal anställda i it-utvecklingsbolag, bokföring, UX och e-handelsspecialister. Bolagen marknadsför sig under egna varumärken, är tillgängliga för externa uppdrag och är lönsamma.

Snabbt ut på marknaden
Sist men inte minst erbjuder Wellstreet större företag innovation-as-a-service med ett globalt perspektiv baserat på en beprövad metodik och process för att ta saker från idé till verklighet på kort tid med en unik kombination av det strategiska och det taktiska. Här erbjuds mycket mer än bara konsulttimmar och strategisk rådgivning. Fokus ligger på uppdrag såsom att starta innovationslab för att öka innovationstakten i existerande bolag eller att sätta upp deras investeringsarm. Som en del av detta har man även knutit till sig några externa rådgivare. Bland dessa finns tungviktare som Konrad Bergström, Sofi Fahrman och Tuva Palm.
– Det vi är i dag och vill vara i större skala är en plattform som innehåller ett ekosystem av allt en entreprenör behöver för att realisera sina drömmar och bygga bolag som snabbt kan komma ut på marknaden. Vi finns till för att hjälpa entreprenören och bolagen i vår sfär att göra färre misstag och fler rätt snabbare, avslutar Mikael Wintzell.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna kommun. Foto: Sollentuna kommun / Erja Lempinen
Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna kommun. Foto: Sollentuna kommun / Erja Lempinen