Krävs samarbete

Offentlig sektor behöver samarbeta

Publicerad 20 november 2019
Text: Annika Wihlborg
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen.
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för IT& Telekomföretagen.

Offentlig och privat sektor behöver varandra mer än någonsin om vi ska klara en hållbar digital omställning av samhället, en god välfärd och stärkt konkurrenskraft. För att klara av digitaliseringens utvecklingssprång behöver offentlig och privat sektor kroka arm. Det anser Åsa Zetterberg, som tidigare varit regeringens Chief Digital Officer och ansvarig för digitalisering på SKL, numera förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen.

– Digitaliseringen är vår tids starkaste förändringsfaktor och ett kraftfullt verktyg som måste tas tillvara för att stärka företagens konkurrenskraft och bidra till att offentlig sektor kan leverera en välfärd med hög kvalitet även framöver. Digitaliseringen är ett paradigmskifte som kräver en nära samverkan mellan offentlig och privat sektor. Offentlig sektor fyller en nyckelfunktion i arbetet med att accelerera utvecklingen, inte minst genom att upphandla innovativa lösningar, säger Åsa Zetterberg, som brinner för att nyttja digitaliseringens potential till att driva på för en smartare välfärd och för att stärka det svenska näringslivets och därmed även Sveriges konkurrenskraft.

”Den privata sektorn kan inte ta alltför lång tid på sig att genomföra en nödvändig digital omställning”

Efterlyser naturligt digitaliseringsdriv
Det är viktigt att sektorerna möts och har en kontinuerlig dialog, inte enbart i samband med upphandlingssituationer. Samverkan har varit nyckeln till framgång för vårt innovativa Sverige och kommer även att vara det framöver.
– Den privata sektorn kan inte ta alltför lång tid på sig att genomföra en nödvändig digital omställning. Då blir de helt enkelt omsprungna av konkurrenter. Även offentlig sektor behöver ha ett naturligt driv framåt i dessa frågor. I offentlig sektor kan man ibland ha bilden av att man sparar pengar genom att stå still och inte driva någon utveckling. Man bör snarare ständigt vara i rörelse och göra de utvecklingssprång som krävs. Offentlig sektor talar alltför lite om alternativkostnaden med att stå still, säger Åsa Zetterberg.

Behov av att göra upp med arvet
Offentlig sektor har av naturliga skäl ett stort arv när det gäller regelverk, arbetssätt och it. Åsa Zetterberg betonar vikten av ledare som, trots det ibland tunga arvet, vågar och orkar driva på de förändringar och förbättringar som digitaliseringen möjliggör och som människor och verksamheter behöver.
– Det talas mycket om att en konjunkturnedgång väntar runt hörnet. Om det blir en sådan nedgång är det viktigare än någonsin att offentlig och privat sektor tar armkrok och ser till att de smartaste av lösningar såsom sensorer, AI och automatisering kommer i arbete och stöper om arbetssätt och service för att få ut maximal nytta av varje skattekrona, säger Åsa Zetterberg.